/
  • Ik hou van mooie figuren. Ik ben nou eenmaal visueel ingesteld. Ik zie veel liever mooie krommes, duidelijke lijnen, dan tabellen vol met getallen. Kijk zelf maar: deze tabel of liever dit plaatje.

   Maar één figuur geeft vaak slechts één visie van wat er in een verzameling gegevens te zien is. Daarom zijn visualisaties zo fijn: iedereen kan zelf een verzameling gegevens gaan ontdekken zonder in de daadwerkelijke tabellen te hoeven duiken. Het gekozen voorbeeld is mijn laatste project van toen ik nog op het CBS werkte, sinds vandaag beschikbaar. Je kan zelf kaartjes maken die inzicht geven in de (spreiding van) de afhankelijkheid van de sociale zekerheid in Nederland. Laten zien dat in Oost-Nederland veel jongeren in de WAJONG zitten (link). En laten zien dat in dezelfde regio ook nog eens veel mensen in de WW zitten (link). Hmm, misschien trekken gezonde jongeren wel naar de randstad, waar wel werk is?

   Visualisaties zijn het middel om op een toegankelijke manier bestaande beelden met cijfers te onderbouwen, dan wel te weerleggen. Het gat tussen de eerste en de derde wereld? Bestaat niet. Is een vooroordeel blijven hangen uit het verleden. Kan je allemaal afleiden uit gegevens waar de Verenigde Naties over beschikken. Maar je heb de (vrij beschikbare!) visualisatietechniek van gapminder.org nodig om het inzichtelijk te maken. En de presentatietechniek van (held) Hans Rossling:

   Verschillende gegevens vragen verschillende visualisaties. Een paar voorbeelden: de conjunctuurklok, geschiedenis volgens wikipedia, of het recente nieuws in de arabische wereld. Vandaag heb ik, met mijn (ex-)CBS collega's, er dus eentje aan dit rijtje toegevoegd. Aan iedereen de vraag: wat is het mooiste figuurtje dat je kan maken met deze visualisatie? Zet het in de comments!

   PS beste (ex) CBS collega's Miriam de Roos, Paul Manders, Ton van Maanen, Bob de Korte: hij is erg cool! bedankt voor de fijne samenwerking!

   PS2 om jouw versie van de visualisatie in de comments te zetten druk je de </> knop en kopieer de url naar de comments.

   disclaimer: ik ben sinds januari 2011 geen werknemer van het CBS meer, deze blog is dus volledig op eigen naam geschreven.