/
  • IKEA heeft de wereld veranderd. Bij IKEA kan iedereen voor binnenhuisarchitect spelen. Lukraak combineren van BILLYs en EXPEDIT en je huis is uniek ingericht. Tot je bij je buren kijkt en precies dezelfde kast ziet staan. Je komt overal BILLY's tegen en iedereen heeft DIT bestekbakje.

   Vraag twee kinderen een kast te maken van LEGO en je krijgt compleet verschillende kasten. Vraag twee volwassenen een kast te maken van IKEA en je heb twee BILLY's. Ergens vind ik dat jammer.

   Maar ja: echt uniek meubelmaatwerk is duur en je eigen meubelen bouwen is niet voor iedereen weggelegd. Tenzij... IKEA gaat denken zoals LEGO. Dat het deurtje uit je HEMNES past in de FAKTUM. Dat deze boekenplank gecombineerd kan worden met deze keukenpootjes tot een (mijn!) tv-standaard.

   "Het" LEGO steentje: standaardmaat (4 x 2), standaard nopje

   De ongekende mogelijkheden van LEGO komen door twee eigenschappen die elk LEGO element heeft: het nopje en de standaardmaat. Alle elementen zijn een veelvoud van de standaardmaat. In een groter blok passen een aantal kleinere blokjes altijd precies. Het nopje zorgt ervoor dat alle verbindingen op dezelfde manier tot stand komen en alle elementen dus met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het moet te doen zijn om dat te vertalen naar de IKEA wereld. Laat elke plankje, elk deurtje, elke stoelpoot een precies aantal maal je gekozen standaardmaat zijn. Zorg ervoor dat alle verbindingselementen hetzelfde zijn in je hele lijn. Een keer kiezen, nooit meer wijzigen. Vertaal het nopje en de standaardmaat en opeens kunnen klanten hun eigen combinaties maken van IKEA meubelen. Geweldig.

   Maar dan: IKEA is marktleider in het middensegment van de meubelwereld vanwege zijn superieure logistieke proces. De platte pakketten zijn geoptimaliseerd om minimale ruimte tijdens transport en in het magazijn in te nemen. Losse plankjes en schroeven verkopen zou dit enorme voordeel teniet doen. Ook hier kan goed gejat worden van LEGO. Ten eerste is er de sublieme "LEGO Digital Designer"-tool. Op je computer een ontwerp maken, met het volledige assortiment aan bestaande LEGO steentjes tot je beschikking. LEGO moedigt dit zelfs aan met het uitschrijven van wedstrijden: van mooiste paashaas tot volledige kastelen. Geïntegreerd daarin is de "DesignedByMe" service: alle benodigde LEGO stenen van je zojuist gemaakte virtuele model thuis laten bezorgen. Ja, duurder dan een kant-en-klaar doos kopen bij de Intertoys. Maar dan heb je wel je eigen Hogwarts.

   Nou kan LEGO dat gewoon met UPS opsturen en zal het voor IKEA om grotere dozen gaan. Dus laat ze maar "meeliften" met je huidige transportnetwerk: je zelf ontworpen IKEA Kook-eiland-huiskamer-tafel combi op te halen bij je lokale IKEA vestiging. Door het op te laten halen gaat ook de omzet aan Zweedse balletjes niet omlaag.

   Dus IKEA: Kies een standaardmaat1. Kies een standaard verbinding. Maak een online ontwerptool. Laat mensen de onderdelen die ze nodig hebben online bestellen. In warenhuizen laat je die order-picken in standaard-dozen. Extra kosten voor minder efficiënt transport gewoon in rekening brengen. Als ik de onderdelen van mijn zelf ontworpen BILLY/BJURSTA combo tafel-kast kan ophalen bij IKEA Haarlem ben ik blij. Jullie ook, toch?


   1tip: 5 cm, of 2".