/
  • Mijn moeder kijkt gefrustreerd naar haar LEGO-sumo-worstel robot. "En waarom draait hij nu de verkeerde kant op?" vraagt ze zich hardop af. Ondertussen verstevigen mijn vrienden een miniatuur-dijk met haarlak en kijken mijn collega's verwonderd naar de plasma vonken die een druif in een magnetron kan maken.

   De mooiste momenten van mijn promotie-dag waren niet het geijkte "hora est" of de diploma overhandiging. Hou me ten goede: ik heb genoten van de verdediging van mijn proefschrift, van het laudatio van prof. van de Giesen1, van de vele felicitaties en cadeaus en van het geweldige feest. Maar de kers op de taart waren de workshops voor vrienden en familie.

   LEGO sumo robotsprof van de Giesen tijdens laudatioIneke verstevigd een dijkeen dijk bezwijktJohn Cohn elektrocuteert een augurk

   Na mijn verdediging en receptie hebben Olivier Hoes, Felienne Hermans en John Cohn de hele middag workshops gegeven met als doel mijn vrienden en familie een idee te geven van de leukste kanten van mijn werk. In het water-lab liet Olivier twee groepen elk een kleine dijk maken, verstevigd met haarlak of met haargel. Daarna liet hij water over de dijk stromen en de dijk die het langst bleef staan had gewonnen. Leuke wedstrijd, maar ook een belangrijke les: dijkdoorbraken beginnen aan de polder kant van de dijk! Felienne had via firstlegoleague een verzameling LEGO-mindstorm robots geregeld. Bij haar mocht iedereen een sumo-robot verbeteren. Leuk om te zien dat sommige direct naar software (Niels), andere direct naar hardware grepen. John Cohn gaf ten slotte een "Do Try This At Home" presentatie waarin hij liet zien dat je best staalwol in je magnetron kan doen. Of een proppenschieter kan maken van pvc, haarlak en een BBQ-aansteker. Of een "Harry Potter vlam" kan maken met wat boorzuur en brandspiritus.

   In alle dankwoorden in proefschriften die ik gelezen heb worden vrienden en familie genoemd als essentieel bij het afronden van een promotie. Ik wil iedere promovendus/promovenda vragen om op de dag van zijn/haar promotie iets terug te doen en een activiteit te organiseren voor familie en vrienden. Om te laten zien waar je 4 jaar mee bezig geweest ben. Om te laten zien hoe leuk wetenschap & techniek is. Maar bovenal: om je familie en vrienden en jezelf een geweldige dag te bezorgen.

   PS Mijn workshops vonden plaats in lokalen en laboratoria die op dat moment toch leeg stonden. Olivier, Felienne en John deden kosteloos mee omdat ze het leuk vinden om mensen in hun vak te betrekken. Op wat boodschappen na, heeft het regelen van deze workshops me vooral tijd en nagenoeg geen geld gekost. De kosten voor de universiteit zijn hooguit wat opportunity kost omdat collega's meededen die "echt"2 werk hadden kunnen doen.

   PPS Bij het aanmoedigen van dit soort activiteiten moeten, naar mijn mening, universiteiten natuurlijk als instituut ook een rol in spelen. Niet door beleid te gaan maken en niet door een formulier voor aanvraag van goedkeuring tot het houden van een workshop in te richten. Maar door een simpel mailtje naar alle medewerkers dat zegt: dit soort workshops zijn leuk en goed voor het imago van de universiteit. Als het binnen je werkzaamheden past, help dan even. "Echt"2 werk gaat voor, maar als dit past, vinden we het ok als je hieraan meewerkt. Oftewel: door een organisatiecultuur te kweken waarin dit soort dingen aangemoedigd, niet afgestraft worden.

   PPPS John Cohn schreef een kort blog met wat foto's van over mijn promotie-dag

   1leuk petje!
   2 Onderzoek en onderwijs.