/
    • Mythe bevestigd? Alcatraz ontsnappers uit 1962 zijn mogelijk levend aangekomen

      In een opblaasboot gemaakt van gestolen regenjassen trotseren drie mannen het koude, ruwe water van de baai van San Francisco. Het is 12 juni 1962 en het drietal heeft zojuist de meest gewaagde, en ondertussen bekendste, ontsnappingspoging ooit uitgevoerd. Met een lepel maakte ze gaten achter de ventilatieroosters in hun cellen in Alcatraz: de gevangenis voor de zwaarste criminelen van de Verenigde Staten op het eiland Alcatraz, in de baai van San Francisco. Eenmaal uit hun cel klimmen Clarence AnglinJohn Anglin en Frank Morris via het dak van hun cellenblok naar de noordkant van het eiland, waar ze te water gaan in een bootje gemaakt van regenjassen. Sindsdien is er nooit meer iets van ze vernomen.

      Zijn ze aan land gekomen en ondergedoken? Zijn ze verdronken in de baai? Niemand weet het zeker. De mythbusters (helden) hebben ooit onderzocht of het mogelijk is om in een bootje van regenjassen van Alcatraz te ontsnappen. Hun conclusie: mogelijk, maar moeilijk.

      Toen collega Olivier Hoes mij het op 3Di gebaseerde model van de San Francisco baai liet zien, wist ik het direct. Olivier gebruikte 3Di om het effect van zeespiegelstijging door te rekenen, maar het was in mijn ogen ook perfect om de ontsnapping uit 1962 door te rekenen. 

      Ik heb historische getijde-gegevens gezocht. Olivier heeft die gebruikt om het precieze watergedrag van die nacht uit te rekenen. Die resultaten hebben we aan Fedor Baart van Deltares gegeven. Fedor heeft uitgerekend hoe het bootje van de vluchtelingen zou bewegen op het water.

      Ze kunnen het gehaald hebben! We hebben een "slechts mogelijk" en een "best mogelijk" scenario doorgerekend. In het "slechtst mogelijk" scenario pedellen de vluchters niet, of in ieder geval niet effectief; hun beweging wordt geheel bepaald door de stroming van het getij in de baai. In dat geval zijn ze waarschijnlijk met het getij meegenomen richting de Stille Oceaan, onder de Golden Gate brug door. 

      In het "beste scenario" pedellen de vluchtelingen met een snelheid van 25 cm per seconde (bijna 1 km per uur) naar het noorden. Dit is vergelijkbaar met een langzaam slenter-tempo. Dat is, gezien de omstandigheden, een bijna olympische prestatie. Als je ooit in je leven die energie op kan brengen, is het wel tijdens het ontsnappen uit de gevangenis!

      Fedor heeft twee mooie visualisaties gemaakt, die hieronder staan weergegeven. In beide visualisatie worden elk uur vijftig virtuele bootjes te water gelaten. In het eerste scenario wordt totaal niet gepeddeld. In het tweede scenario pedellen de vluchters naar het noorden met 25 cm per seconde. In het eerste scenario komt alleen de groep die rond middernacht vertrekt dicht in de buurt van de kust. In het tweede scenario komen meer groepen aan land.

    • in de media

      Voor journalisten staat er heel veel nuttige info online op de website van 3Di, hier. Ons Alcatraz werk is door de media opgepakt. Hieronder staat een lijstje met nieuwsbronnen:

      Radio en TV

      • Maandag 15 december zijn Fedor Olivier en ik te zien in het 20.00 journal van de NOS en gedurende de dag op radio 1 te horen. Zowel beeld als geluid, plus een leuk stuk staat op de site van de NOS hier

      Kranten en online

      • In de Volkskrant van 15 november stond dit stuk. Ook te lezen op Blendle: hier.
      • Op de website van RTL nieuws staat dit stuk.

       Buitenlandse media

      • Ik ben geinterviewd door de BBC. Ik was te horen op de Engelse BBC Radio (luister hier) en op de BBC World Service. Ook stond dit stuk op de site van de BBC.
      • De Washington Post schreef dit erg leuke stuk.