/
  • Ik geniet ervan om door de IKEA te slenteren en te bedenken hoe ik de verschillende onderdelen kan combineren tot iets nieuws, iets unieks. Een opzetstuk van strijkplanken en bureaubladen dat mijn eettafel in een hip sta-bureau transformeert bijvoorbeeld. Daar schreef ik mijn Maakbare Wereld column in de volkskrant van 21 februari over.

   Mijn sta-bureau was niet het eerste zelf-knutsel project dat ik van IKEA spullen maakte. Mijn verrijdbare voetenbank / opbergding is gemaakt van stukken van een BILLY. Voor een hoofdstuk in het boek waar ik nu aan werk heb ik een LACK gecombineerd met een GLADSAX tot iets cools! En ik ben niet de enige: kijk eens op www.ikeahackers.net voor wat andere mensen allemaal met IKEA spullen maken.

   Maar, probleem: als ik een paar BILLY plankjes, met bijhorende schroeven en aansluitingen wil combineren met de poten van een LACK tafeltje, blijf ik altijd zitten met een halve LACK en een halve BILLY aan onderdelen die ik niet nodig heb, maar wel voor betaald. Ik zou veel meer dingen maken uit verschillende IKEA onderdelen wanneer het wat makkelijker was om losse IKEA onderdelen te kopen. Ik snap dat een groot deel van het succes van IKEA is dat alles in van te voren uitgedachte, optimale, platte, verpakkingen geleverd wordt. IKEA zal dus extra kosten moeten maken om mijn halve BILLY in Haarlem te krijgen. Daar wil ik best voor betalen.

   Zou het niet geweldig zijn als je online bij IKEA kon aangeven welke onderdelen je nodig hebt, om die vervolgens bij de servicebalie op te halen? Ik zou daar extra geld voor over hebben. Voor de keukens van IKEA is dit al bijna werkelijkheid: er is een online tool waarin je alle mogelijke keuken-elementen kan combineren, om vervolgens een bestel-bon te maken.

   Beste IKEA: mijn tip: bouw een hoekje op je website, voortbordurend op de bestaande keuken-software, waar mensen alle IKEA onderdelen los kunnen combineren. Zorg dat je projecten makkelijk kan opslaan en, nog beter, delen via social media. Zorg dat je alle onderdelen voor je project met 1 druk op de knop kan bestellen. Reken gewoon de extra vervoerskosten die je maakt aan ons door. Alle IKEA hackende knutselaars zullen je op handen dragen.

   PS 1 oh: en zet in je gebruikersvoorwaarden dat je het recht houdt om projecten die succesvol zijn als product te gaan verkopen in de grote winkel, met een 1% omzetvergoeding voor de "uitvinder". Dat creeert pas goodwil. Soort ideas.lego.com/.

   PS 2 in 2011 hield ik al eens een soortgelijk pleidooi. Het publiceren van mijn maakbare wereld sta-bureau column leek me een goed moment om dit nog maar eens te melden. Mijn oorspronkelijke, uitgebreidere, blog was "Was IKEA maar meer als LEGO"