/
  • Op reis lees ik boeken van Bill Bryson. Verzamellingen van feitjes, losjes bij elkaar gehouden door een centraal onderwerp, verteld in een stijl die doet denken aan een goed gesprek in een kroeg. Als ervaren trivia-orator, moet ik dat ook kunnen, toch?

   Nadat ik “A Short History of Nearly Everything”, “Made in America” en “Shakespeare: The World as Stage” had gelezen werd me duidelijk dat boeken schrijven voor Bryson een trucje is, en trucjes kan je nadoen. Dus dat ga ik doen: een stuk schrijven zoals Bryson: omdat het kan. Stap 1: kies onderwerp. Stap 2: verzamel feiten en feitjes die (zijdelings) gerelateerd zijn aan het onderwerp. Stap 3: zoek in de verzameling naar lijnen. Eerst een grote lijn (rode draad) en daarna kleine lijntjes die alle feiten verbinden. Stap 4: schrijven.

   Probleem lijkt stap 2. Feiten verzamellen is onderzoek. Bibliotheken doorzoeken, archieven bezoeken. Daar heb ik geen tijd voor. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig: wikipedia. Alle feitjes (en een paar leugens) van de wereld in 1 grote database. Gewoon op een pagina beginnen; lezen en doorklikken. Voor je het weet heb je de raarste connecties te pakkken. Mijn onderwerp: baseball. Ik heb deze week de Knights twee keer zien winnen en ben dus in de stemming. Het resultaat staat hier. Tevreden? Redelijk... Probleem blijkt stap 4: met wikipedia kan iedereen verzamellen zoals Bryson, maar het ook vlot en boeiend opschrijven, dat blijft zijn trucje.

   PS: als iedereen op zijn/haar 17de "A Short History of Nearly Everything" leest,  hebben we binnenkort geen tekort aan ingenieurs meer in Nederland. Superboek.