/
  • procentuele verdeling antwoorden op vraag 1: "Hoe vaak heeft u zojuist doorgetrokken?"

   De man naast me trekt twee keer door. Noem het een rare fetish, maar het valt me op. Zijn moderne, zuinige, toiletten wel efficienter met water als we vaker door moeten trekken? Hoe meet je dat? Simpel: camera's in alle (publieke) wc's. Niemand wat zeggen en beelden analyseren. Dat die beelden op internet belanden, tsjaa...De ethisch meest juiste manier zou een enquete zijn (exitpoll, haha...): “Goedendag, mag ik u vragen hoe vaak u zojuist heeft doorgetrokken?”. Ik voorspel de verdeling volgens figuur 1.

   Sociaal wenselijk antwoord geven is een groot probleem bij enquetes. We hebben allemaal twee keer per week sex, toch? Wetenschappers mogen niet ongevraagd de slaapkamer in om bij te houden hoe vaak we wat doen, en op dezelfde manier zullen camera's op wc's ook niet toegelaten worden. Maar wat dan wel? Een verborgen microphoon in elke wc zal ook wel niet mogen (hilariteit gegarandeerd bij het afluisteren / analyseren).

   Het heeft te maken met de “grenzen van het fatsoen”. Je mag tellen hoeveel fietsers er door de Irenetunnel gaan, maar niet hoe vaak men doortrekt. Die grensen zijn ondehevig aan de veranderlijke tijdsgeest. Ten eerste moeten wetenschappers steeds meer openheid geven over het doel van hun onderzoek. Niet meer mensen aannemen als lab-assistent en stiekem testen of ze (afschuwelijke) orders opvolgen. Ten tweede wordt het steeds normaler om, met toestemming, zeer persoonlijke zaken te onderzoeken. De beelden van sex in een MRI scanner zijn bekend. Maar ik denk dat “mensen die het graag in een MRI doen”, niet standaard zijn (relatief klein geschapen misschien?). Dus zijn die MRI beelden moeilijk bruikbaar voor algemene uitspraken.

   We mogen steeds meer persoonlijke zaken meten, maar omdat we eerst toestemming moeten vragen kleuren we de onderzoeksuitkomsten bij voorbaat. Het dillema van wetenschappers die met mensen moeten werken.

   Zouden betere sensoren kunnen helpen? Een kleine nat/droog sensor in de spoelbak die bijhoud wat de tijd sinds de vorige spoeling was. Als de wetenschapper alleen in de spoelbak kijkt, dan mag het wel, toch? Volgens mij moet dat kunnen, denk ik terwijl ik twee keer doortrek.