/
  • Star Wars kan niet! Grootste ontdekking van mijn jeugd: Science Fiction is vooral fiction, met een klein beetje science. Gelukkig stelt nerd-held Arthur C Clarke me gerust met zijn uitspraak dat: "Any sufficient advanced technology is indistinguishable from magic". Als ik bij een wetenschappelijk onmogelijke gadget een stuk magie1 kan vinden, dan komt het, volgens Clarke, uiteindelijk wel goed.

   Dus: 5 gadgets. Uit de beste SF. Met daarbij de magie waarop ze blijkbaar gebaseerd zijn. Uit Dungeons and Dragons natuurlijk.

   1.Transporter (Star Trek).

   Beam me up scotty! Klassiek: objecten verzenden alsof het smsjes zijn. Natuurlijk gebasseerd op Greater Teleport, lvl 7. Hoog level magic, dus het zal nog wel even duren voordat we door hebben hoe we dit gaan maken. Maar als we met kleine afstanden beginnen, is het een stuk makkelijker (Dimension Door, lvl 4)

   2. Hoverboards (Back to the Future II)

   Op het verlanglijstje van iedereen die in de 80s opgroeide. Het feit dat de studiobaas volhield dat hij echt bestond staat hoog op de lijst van gruwelijke leugens die je je kinderen vertelt2. Of dit nou meer Levitate (lvl 2), of Floating Disk (lvl 1) is ben ik nog niet uit...

   3. Mobiele telefoons (Wall Street)

   Wat in de 50's nog onmogelijke science fiction leek, is ondertussen een verslaving voor iedereen in de leeftijd 13-183. Hoewel mijn oma zei dat ze dat nooit aan had zien komen, had ze het kunnen weten. Message (lvl 0), Whispering Wind (lvl2) staan al jaren in het Players Hand Book.

   4. Universal translater (Star Trek en heel veel andere)

   Ik heb problemen met het accent van mede-Nederlanders verstaan. Maar niet in de 23ste eeuw. The federation heeft "the universal translater" waardoor iedereen hetzelfde Hollywood-Engels spreekt. Handig! We komen met google translate al in de buurt, maar hebben nog niet het niveau van Comprehend Languages (lvl 1) of Tongues (lvl 3) bereikt.

   5. Neuralizer (Man in Black)

   "Nothing to see here" en Flits! De mooiste innovatie uit MIB is een flitslicht om geheugen te wijzigen. Probleempje veroorzaakt met getuigen? Geen probleem: even in het licht kijken en men weet niets meer. Verdomd moeilijk om te regelen, iets met hersengolven. Ik verwacht hoog level magic, maar dat valt mee: Modify Memory (lvl 44). Dat is makkelijker dan gedacht. Dat belooft wat.

   Terwijl ik deze lijst zit te maken realiseer ik me dat de Pokeball en Summon Monster5 ook wel erg op elkaar lijken. Ik ga niet blij worden van kinderen met instant-beesten die vuur spugen. Ik hoop eigenlijk dat Clarke geen gelijk heeft. Voordat iemand een apparaat bedenkt dat "Hellball" kan reproduceren. Oh, wacht.... .... ....

   Mushroom Cloud

   Mushroom Cloud


   1 toverspreuk klinkt te kabouter plop
   2 samen met de ballenbakhaai
   3 en veel "volwassenen" ook
   4 level 4 bard spell, dat dan weer wel
   5 en 60% van alle Magic the Gathering kaarten