/
  • Nog een vraag die ik eigenlijk moet, maar niet kan negeren. Waarom draaien pannekoeken de verkeerde kant op?

   Naar aanleiding van mijn uitzending in De Wereld Leert Door ontving ik een brief (een echte. van papier. met een postzegel.) met de volgende vraag:

   "Tijdens het bakken van pannekoeken, na het omdraaien: til de pan op en maak met hand die de pan vast heeft een cirkelbeweging met de klok mee. Tot mijn verbazing draait de pannekoek dan in de pan tegen de wijzers van de klok in. Hoe kan dat?"

   even testen hoe een pannekoek in een pan roteert: simpel prototype!

   even testen hoe een pannekoek in een pan roteert: simpel prototype!

   Uhm… goede vraag… Dus heb ik de brief 's avonds in De Gooth op tafel gelegd. Na de eerste verbazing over de fysieke email werd het eten opgediend en dan is onze aandacht snel weg… Maar die avond nog lag er een email van Jorrit1 op de … in de inbox: het hula-hoop-effect! Oftewel: de pannekoek ondervindt (bijna) geen wrijving aan de bodem van de pan, maar wel aan de rand. Daardoor draait hij, als een tandwiel, aan de binnenkant van de pan rond. Maar dus wel in tegengestelde richting van de pan. Zijn idee controlerend heeft Jorrit direct een prototype gemaakt. Van een pindakaas-pot-deksel als pan en een 2 euro muntstuk als pannekoek. Roteer de deksel en de munt draait de andere kant op!

   Maar het hula-hoop-effect voor de roterende pannekoek is slechts een hypothese. Die moet experimenteel getoetst worden. Als de hypothese klopt, dan:

   • zal een kleine pannekoek die de rand niet raakt geen rondjes draaien
   • zal een kleine pannekoek een duidelijker effect hebben dan een grote pannekoek, want er is een groter verschil in omtrek tussen de pan en de pannekoek.

   Dus: zaterdag, pannekoekdag2!

   Resultaat: het klopt!
   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FrxxlMy1gMA]

   Vraag beantwoord. Experiment gedaan. Omdat het kan.

   1: Merk op dat Jorrit in het dagelijks leven salaris-administrateur is en geen natuurkundige, noch een technische achtergrond heeft. Dit bewijst (weer) dat een beetje nieuwsgierig zijn en de spullen om je heen gebruiken niet alleen voor techneuten is.
   2: ik had natuurlijk helemaal geen andere reden om van zaterdag pannenkoekdag te maken…