/
  • Wanneer besluit je dat je liever "iets met techniek" dan "iets met diertjes"1 wil doen? Toen ik tien jaar oud was kwam er op mijn basisschool "iemand van de elektriciteit" vertellen hoe stroom werkt. Zijn grapjes over geëlektrocuteerde koeien weet ik nog net zo goed als zijn demonstraties. Hij had hand-dynamo aangedreven lampjes en statische ballonnen die je haar omhoog trekken. Of dat het doorslaggevende moment in mijn carriere keuze is geweest durf ik als wetenschapper niet hardop te zeggen. Dat het bijgedragen heeft zeker wel.

   Basisschool kinderen zijn de ideale leeftijd om enthousiast te maken voor techniek. Basisschoolkinderen zijn oud genoeg om dingen te begrijpen en nog net geen cynische pubers. Daarom ben ik groot voorstander van First Lego League, waar kinderen vanaf 9 jaar in competitieverband robots maken. Zelf maak ik basisschool kinderen enthousiast door workshops "regenmeters maken" te geven op scholen in de buurt van Haarlem. Ik denk dat techniek activiteiten gericht op basisschoolkinderen effectiever is voor het toekomstig aantal techneuten dan promotiecampagnes gericht op pubers aan het einde van de middelbare school2.

   Super reclame voor technisch HBO, gericht op basisschool kinderen.

   Super reclame voor technisch HBO, gericht op basisschool kinderen.

   Super reclame voor technisch HBO, gericht op basisschool kinderen.

   Super reclame voor technisch HBO, gericht op basisschool kinderen.

   Bij de Fachhochschule Technikum Wien3 zijn ze het met me eens. Ik liep gister avond in Wenen4 langs deze twee bushalte-advertenties en viel bijna om van verbazing. Een hogeschool die adverteert richting basisschoolkinderen. Dat getuigt van een solide lange termijn visie. Dat zouden meer scholen moeten doen.

   1 Niet dat "iets met diertjes" een slechte keuze is. En je kan zelfs "iets met diertjes" en "iets met techniek" combineren, maar dan moet je wel naar Wageningen.
   2 Dit is niet gebaseerd op onderzoek, dus als er mensen zijn die dit kunnen bevestigen / ontkrachten op basis van gedaan onderzoek hoor ik dat graag.
   3 Fachhochschule is, als ik het goed begrijp, vergelijkbaar met ons HBO.
   4 Ik ben hier voor de EGU General Assembly, een jaarlijks congres over aardwetenschappen. Later deze week meer blogs daarover.