/
  • Ik hou van namaken. In het Nederlands zeg je "de maker van dit schilderij is Rembrandt van Rijn". Als ik het schilderij na-schilder, dan ben ik geen maker, maar een namaker.  Dat heeft een negatieve klank. Daar moeten we van af. Iets namaken is goed. Als je iets namaakt leer je hoe het maak proces gaat.

   "Ik zie mezelf niet als iemand die even een soldeerbout pakt en zelf iets maakt. Maar het lijkt me wel stoer. Ik weet alleen niet waar te beginnen. Kan je me helpen?" werd mij gevraagd na afloop van mijn Universiteit van Nederland college. Mijn antwoord?

   Maak dingen na.

   Ben je ondersteboven van de Expedit kast omgebouwd tot bar op IKEA-Hackers? Maak dingen na.

   Een LEGO Strandbeest? Maak dingen na.

   Heerlijke flatbreads? Maak dingen na.

   Als je genoeg heb nagemaakt ga je vanzelf variëren en combineren. Het flatbreads recept1 heb ik eerst twee keer precies nagemaakt, maar laatst had ik besloten om wat venkel toe te voegen. Nadat ik een aantal Arduino projecten had nagemaakt, zag ik in dat ik de verschillende "ingrediënten" kan combineren tot een nieuw project. Opeens was ik van namaker, maker geworden!

   Om makers-in-spe op weg te helpen een lijstje met websites waar je namaak projecten kan vinden:

   • Op instructables.com staat stapsgewijze uitleg om van alles te maken. Van appeltaart via sjaal tot raket-auto. Als ik iets wil maken, maar niet weet wat, kijk ik altijd op instructables voor inspiratie.
   • Voedsel websites: Jamie Oliver, 24Kitchen, Epicurious.
   • Op proefjes.nl staan heel veel leuke experimenten die je thuis kan doen.
   • Met een Arduino aan de gang? Dan staan hier veel leuke projecten.
   • Zelf een regenmeter van een fotolijstje maken? Download deze handleiding!

   Een middag niets te doen? Maak dingen na!

   Een lege plek aan de muur? Maak dingen na!

   Wil je maker worden? Maak dingen na!

   1Nog bedankt Emma!

   PS het is geen toeval dat de structuur van dit blog een heel klein beetje lijkt op deze geweldige speech door Neil Gaiman 

   https://www.youtube.com/watch?v=ikAb-NYkseI