/
  • Stappenplan zelf een dubbelblind wentelteefjes experiment doen

   July 8, 2014 | Overig | Rolf Hut
  • Thuis een dubbelblind wentelteefjes-proef-experiment opzetten valt best mee. Wat je nodig hebt is een centrale test-ruimte (de woonkamer), een laboratorium (keuken) en een wachtkamer (bijvoorbeeld de gang). Je moet vanuit het laboratorium en de wachtkamer naar de testruimte kunnen zonder in de andere ruimte te komen. Verder heb je nodig:

   • een experimentator (de kok).
   • Test-kandidaten. Zeg maar: mensen die bereid zijn wentelteefjes te eten.
   • Een bel of een toeter of ander “geluid maak ding”
   • Per test kandidaat 2 bordjes met verschillend kleur en/of verschillende vorm. Deze bordjes noemen we “type A” en “type B”.
   • Per test kandidaat, per ronde, een score-formulier (kan je hier downloaden). Na een ronde heeft een testkandidaat twee wentelteefjes gegeten.
   • Een administratie formulier voor de experimentator (kan je hier downloaden)
   • Genoeg ingrediënten voor een flinke stapel wentelteefjes: oud brood, melk en ei.

   Stap voor stap gaat het experiment als volgt: (deze stappen worden nog uitgebreider herhaald op de formulieren)

   1. In het laboratorium maakt de experimentator voor elke test kandidaat een wentelteefje volgens het oma-recept en een wentelteefje volgens het Ionica-recept. De experimentator gooit een muntje: bij kop legt hij de oma-recept-wentelteefjes op bordjes type A en de Ionica-recept wentelteefjes op bordjes type B. Bij munt: precies andersom. De experimentator schrijft op het administratie-formulier welke wentelteefjes op welk type bord liggen.
   2. De experimentator blaast op de toeter. Dit is het teken voor de test-kandidaten dat ze uit de test-ruimte moeten en even in de wachtruimte moeten gaan zitten. Zodra de test-ruimte leeg is, zet de experimentator de bordjes in de test-ruimte en loopt terug naar het laboratorium. Daar blast hij weer op de toeter. De test-kandidaten mogen nu de test-ruimte in komen. Als alles goed gaat hebben de test-kandidaten de experimentator dus niet gezien en staan er nu wentelteefjes op hun te wachten.
   3. De test-kandidaten eten de wentelteefjes en vullen op het score-formulier in welke ze het lekkerst vinden. Ondertussen is de experimentator natuurlijk alweer bezig met een nieuwe stap 1
   4. Herhaal stappen 1 tot en met 3 totdat de test-kandidaten geen pap meer kunnen zeggen.

   Aan het einde van het experiment leggen de eperimentator en de test-kandidaten hun formulieren naast elkaar. Reken per test-kandidaat uit of hij/zij het oma-recept of het Ionica-recept het lekkerst vindt.

   Laatste stap: stuur de resultaten naar wentelteefjes@rolfhut.nl, of maak gebruik van het formulier op rolfhut.nl/wentelteefjes. Met alle resultaten gaan Rolf en Ionica kijken wat Nederland de lekkerste wentelteefjes vindt: oma-recept of Ionica-recept.