/
  • Ik heb de afgelopen weken een aantal video's gemaakt waarin ik verschillende formules uitleg. Vandaag sluit ik die serie af met een video over┬áhet werk van een persoonlijke held: Arthur C Clarke.

   Clarke was een wetenschapper, ingenieur en uitvinder. De belangrijkste uitvinding van Clarke is de communicatie-satelliet: een satelliet die, gezien vanaf de draaiende aarde, op een vast punt in de hemel hangt. Dat kan maar op een specifieke hoogte boven de evenaar. Die hoogte staat bekend als de geostationaire baan, maar is ook bekend als "the Clark belt" (de Clarke-gordel).

   In deze video laat ik de wiskundige afleiding zien van de geostationaire baan. De formule voor geostationaire baan geldt niet alleen voor de aarde: als je in de formule niet de massa en draaisnelheid van de aarde, maar de massa en draaisnelheid van, bijvoorbeeld, Mars invult, dan bereken je hoe hoog een satelliet boven Mars moet hangen om in de Mars-stationaire baan te komen.

   Clarke heeft het idee voor de geostationaire communicatie satelliet voor het eerst gepubliceerd in Wireless World, in 1945 (in de video zeg ik per abuis 1946). Ondertussen draaien er 334 geostationaire communicatie satellieten om de aarde heen! Clarke is voor mij de Jules Verne van de 20ste eeuw en voor mij een held!

   https://www.youtube.com/watch?v=a39OrL6p_WM

   Ik heb de video gisteren al op youtube gezet. Dit blog post is een dag "te laat" omdat gister mijn website onbereikbaar was. Ik vermoed dat er een ddos aanval op de "internet-lamp-schakelaar" website www.rolfhut.nl/hutskoffer4 aan de gang was. De video is gisteren al opgepakt door BNR nieusradio, waar het kort in de uitzending besproken werd, inclusief fragmentje. Ook schreven ze dit leuke blog over mijn videos: "Angst voor wiskundige formules niet nodig".