/
  • Ik snapte de jaarlijkse Delftse fitterijwedstrijd nooit. Fitten is een kraan aansluiten op een pijpleiding die onder hoge druk staat, zonder dat het water er uit spuit. Professioneel wordt fitten binnen waterleiding- en loodgieterbedrijven gedaan. Daar houden ze professionals wedstrijden in. Zie deze video:

   https://www.youtube.com/watch?v=5El_eMiame8

   Elk jaar organiseren de studenten van de opleiding Watermanagement van de TU Delft een fitterijwedstrijd. Leuk, maar ze hebben er zo weinig aan: het is niet alsof de studenten later zelf kraantjes gaan aansluiten. Ik snapte het niet. Tot ik het nieuws van dit weekend zag. De Belgische brouwerij De Halve Maan, bekend van Brugse Zot en Straffe Hendrik, heeft zijn brouwerij midden in de historische stad Brugge. De fabriek waar het bier in flessen of fusten gedaan wordt staat buiten de stad. Er rijden de hele dag zware vrachtwagens door Brugge die de straten van de oude stad stukmaken en de lucht vervuilen. De oplossing: een drie kilometer lange, ondergrondse, hogedrukleiding die het bier van de 400 jaar oude brouwerij gaat vervoeren naar de afvul-fabriek.

   En opeens is het logisch om studenten te leren fitten. Ik heb de bouwtekening voor toekomstige ondergrondse illegale kroegen alvast gemaakt. Mijn voorspelling: Brugge wordt het nieuwe centrum van de underground: ruige feesten in verborgen kelders die toevallig allemaal op een lijn tussen de brouwerij en de afvul-fabriek liggen!

   Bouwtekening kroeg in Brugge.

   Bouwtekening kroeg in Brugge.

   Misschien dat de Halve Maan dat niet zo'n goed idee vindt, het is gewoon diefstal. Toch zou ik het basis-idee van een kroeg aansluiten op de pijpleiding niet direct verwerpen. Langs de route van de pijpleiding zitten vast al bestaande kroegen. Waarom daar nog met een vrachtwagen langsgaan? Geef die direct een aansluiting op de leiding! Verser kan je bier niet worden. En waarom daar stoppen? In de riool-wereld is het steeds normaler om een dubbel-riool aan te leggen: een voor vuil water dat naar de zuivering gaat en een voor regenwater dat naar de kanalen en rivieren gaat. Waarom niet naast een dubbel afvoer systeem ook een dubbel aanvoersysteem? Bier tot elke voordeur: de ideale thuistap!

   PS bronnen: Nieuwsblad, Wired

   PPS  Misschien ook een idee voor Jopen? Dan graag de Johannieter naar mijn voordeur.