/
  • De temperatuur van je thermostaat alvast hoger zetten terwijl je onderweg ben naar huis. En weer wat lager als je trein vertraging heeft. Ideaal, maar wat mij betreft niet 250 dollar waard. Dat is wat Google namelijk vraagt voor de NEST, hun online verbonden thermostaat. Daarom, en omdat het kan, heb ik zelf de NEST nagemaakt. Inclusief mijn eigen android app. Bijkomend voordeel: Google kijkt niet mee naar hoe warm ik het thuis maak. Het hele proces beschrijf ik in de maakbare wereld column in de volkskrant van 18 oktober (hier na te lezen).

   Op deze pagina deel ik de links die u nodigt heeft om zelf met mijn versie van de NEST aan de gang te gaan. Onderaan treft u mijn foto's en een video van het systeem in werking. Hier verder een opsomming van bronnen om mee aan de slag te gaan.

   • Een schema van de benodigde hardware staat op github: github.com/RolfHut/ThermosApp in de map firmware. Voor mijn project heb ik een tmp36 gebruikt. Deze werkt wel met de Spark Core, maar niet echt lekker: er is een condensator nodig om de meting stabiel te krijgen en dan nog is deze constant 2 a 3 graden te laag.  Mogelijk dat andere temperatuur sensoren beter werken: ik hoor graag uw suggesties.
   • Om de juiste code op de Spark Core te zetten, download u deze via github: github.com/RolfHut/ThermosApp in de map firmware. U logt met uw account in op Build, de programmeer-omgeving van Spark: www.spark.io/build/. Daar maakt u een nieuwe app aan, kopieert de gedownloade firmware in, en flasht (knop linksboven) deze naar uw Spark Core. Als dit uw eerste project met een Spark Core is raad ik aan om voordat u deze firmware op de Core zet even te spelen met de standaard voorbeelden van Spark zelf. Dat maakt bekend met de omgeving.
   • Wie de android-app wil downloaden op zijn  device kan in de Play-store zoeken naar "Spark Core Thermostat", of op deze link klikken. Helaas kan ik geen iOS app aanbieden: daarvoor moet je door een aparte check bij Apple komen
   • Ook op github staat de broncode van de android app die ik gemaakt heb: github.com/RolfHut/ThermosApp. Dit is alleen interessant voor degene die de app zelf willen veranderen. Lees vooraf even de readme file en kijk natuurlijk ook bij de bron waar ik me weer op gebaseerd heb: de officiele Spark Core App: github.com/spark/android-app 
   • Voor wie zelf "Rolfs Relais" wil maken: kijk goed naar onderstaande foto's en videos, programmeer een Arduino op basis van de servo-voorbeelden. Ik kan geen specificaties geven, want een klein beetje meer naar links, of rechts, ophangen van de servo betekent al andere constanten in je code.

   tot slot een paar waarschuwingen:

   • Ik maakte in de Volkskrant geen grap over de doorgefikte Velleman Kit. Een straalkachel trekt makkelijk 2 kiloWatt. Een koffie-apparaat of een waterkoker kunnen er trouwens ook wat van. Let dus altijd erg goed op of je relais wel stevig genoeg is.
   • De huidige implementatie van de firmware gaat ervan uit dat de Core verbinding met het internet heeft. Wanneer deze verbinding wegvalt blijft de Core in de laatste stand staan, net zolang tot er weer verbinding. Dit kan betekenen dat de verwarming dus niet uit gaat. Ik werk op het ogenblik aan een firmware die door blijft werken met de laatst ingestelde temperatuur, ook als het internet wegvalt.

   En tot slot: iedereen die hiermee aan de slag gaat: laat svp even resultaat zien, via twitter @rolfhut, of email: rolf@rolfhut.nl. Veel succes!

   UPDATE: Lezer Joep mailde mij een goed alternatief voor "Rolfs Relais". Als je genoeg tijd heb, kan je voor slechts een paar euro een relais uit China laten komen dat 25 Ampere aan kan en geschakeld kan worden met slechts 3V: ideaal voor een warm NEST. Bestellen kan hier.