/
  • "Mamma, Ik moet nog een surprise maken." De schrik van elke ouder op 3 december. Morgen komt Sinterklaas op school en lief kind heeft even vergeten te melden dat hij nog een surprise moet maken. Aargh: paniek. Je wil hem niet af laten gaan voor zijn klasgenoten, er moet iets komen. Liefst iets dat hij zelf gemaakt heeft natuurlijk. Tijd om een naar twitter luisterende draadloos oplaadbare schatkist te maken is er niet meer. Daarom: twee surprises die je last minute samen kan maken. Oplichtende schatkaart Een variatie op het "verstop het cadeau ergens in huis" thema. Trek aan een touwtje en de locatie van het cadeau licht op een kaart op.

   Een schatkaart met lichtjes!

   nodig:

   • deksel van een schoenendoos of ander stuk karton met opstaande rand.
   • een LEDje. Sloop uit een oude stereo, of koop bij winkels als Eurosound.
   • een knoop-batterij. Deze zit vaak in kleine afstandbedieningen, te koop bij de supermarkt. Let op dat er 3 Volt uitkomt. Meest gangbare: CR2032.
   • stukje touw, papier, ducttape en plakband

   Maken:

   1. Verstop het cadeautje ergens in de klas.
   2. teken een "schatkaart" van de klas (of je huis als je thuis sint viert) op het papier, niet groter dan de oppervlakte van de schoenendoos-deksel. Teken er niet op waar het cadeautje ligt!
   3. Leg de kaart over de deksel en zet een kruisje in de deksel op de plek waar het cadeautje ligt.
   4. klem de LED over de batterij: hij zou aan moeten gaan. Als niet: draai de LED om.
   5. Leg een stuk van 4 cm plakband met de plakkant naar boven op tafel. Knip een stuk touw van 30 cm en leg het uiteinde van het touw voor ongeveer 1 cm op het plakbank. Knip nog een stuk plakbank van 4cm en leg dat met de plakkant op het eerste plakband. Je heb nu een niet plakken stukje plastic van 4 cm waar een touwtje uit steekt.
   6. Wurm het plastic tussen een pootje van de LED en de batterij. De LED gaat nu uit.
   7. Scheur (of knip) een stuk ducttape ongeveer 5 bij 1 cm en leg met de plakkant naar boven op tafel
   8. Leg de LED en batterij, met de plakband-kant boven, midden op het ducttape.
   9. Knip weer twee stukken van 4 cm plakbank, plak (zonder touw) deze met de plakkant op elkaar. Leg deze op het plakbank met touw. Van onder naar boven heb je nu als het goed is: ducttape - pootje LED-batterij -  plakbank met touw - andere pootje LED -  plakband zonder touw.
   10. Vouw de uiteindes van het ducttape strak om het geheel heen. Wanneer je aan het touwtje trekt (nog niet doen!) trek je het plakband makkelijk tussen de batterij en de LED vandaan en gaat de LED aan.
   11. Plak het geheel met een stukje ducttape in de deksel van de schoenendoos: op de plek van het kruisje.
   12. Maak een gaatje in de opstaande rand van de schoenen-doos-deksel en trek het touwtje daar een klein stukje doorheen
   13. Plak de schatkaart met plakband of ducttape vast aan de randen van de deksel. (over de onderkant, als een trommel, niet op de bovenkant!)

   Je hebt nu een paar centimeter dikke schatkaart. Als je aan het touwtje trekt gaat het lampje branden onder op de locatie van het cadeau. Gedicht erbij dat eindigt met:

   Nu komt de aap uit de mauw, trek maar aan het touw.

   of soortgelijke rijmelarij van likmevestje. Maak ze!

   Zingend diorama

   Een diorama met geluidseffecten! Nodig:

   • een zingende kaart
   • een schoenendoos met deksel
   • tijdschrift of andere bron van plaatjes
   • karton, plakband, (knutsel) lijm.

   Maken:

   • Het is ideaal als je een schoenendoos heb waarbij de deksel aan de doos vast zit en scharniert. Als dat niet het geval is knip je langs een van de lange kanten de opstaande rand van de deksel af en plak je die kan aan de schoenendoos vast met ducttape, zodat hij wel scharniert.
   • Maak in de schoenendoos een diorama door plaatjes uit te knippen, op karton te plakken, dat je rechtop in de doos zet. Hier kan je de surprise aanpassen aan de ontvanger: een voetbalveld, een theater, allemaal mogelijk.
   • Haal voorzichtig de geluid-maker uit de kaart. Er zit een schuifje aan dat van de ene naar de andere kant van de kaart gaat. Zorg dat dit heel blijft!
   • plak de geluid-maker met ducttape in de schoenendoos, vlak onder de deksel. Plak het schuifje aan de deksel vast. Test of de kaart uit gaat als je de doos dicht doet.

   Je hebt nu een diorama waar geluid uit komt als je de deksel open doet! Nog meer inspiratie nodig? Of nog op zoek naar een cadeautje om andere te inspireren? Koop dan mijn boek Rolfs Maakbare Wereld in de boekhandel of op bol.com.