/
  • Ik hoor iedereen al denken: “Hut, weet jij nou ook al alles van zika?”. Nou, nee. Natuurlijk niet. Geen idee hoe het nu pandemische virus ervoor zorgt dat je uitslag krijgt. Of hoe het kan dat zijn RNA zowel in muggen als mensen overleeft. Wat ik wel weet, uit het nieuws, is dat mensen zika krijgen als ze gebeten worden door geïnfecteerde muggen. En uit de Universiteit van Nederland colleges van Bart Knols weet ik dat muggen van warme, natte plekken houden om hun eieren te leggen. Toch praatte ik maandag 1 februari op radio 1 bij Nieuws en Co mee over zika.

   Want als we weten, of kunnen voorspellen, waar het warm en nat gaat zijn, kunnen we muggen-plagen voorspellen. Laat weten (meten) and voorspellen hoe nat of droog een plek is nou precies zijn waar mijn onderzoek over gaat.

   TAHMO

   Doel van het TAHMO project is om 20.000 weer-stations in Afrika te installeren. Daarmee wordt Afrika in een keer het best doorgemeten continent op het gebied van weer en klimaat. Waarom we dat willen? Dat wordt in deze 1:30 durende video uitgelegd.

   https://www.youtube.com/watch?v=udKAu0Fr9hI

   In de video leggen we de nadruk op het belang van goede klimaatgegevens voor Afrikaanse boeren. Daarnaast zijn er nog veel meer onderdelen van de maatschappij die belang hebben bij goede metingen van het weer. Informatie van levensbelang zoals overstromingsvoorspellingen, maar ook zaken zo banaal als het wel of niet aflasten van een voetbalwedstrijd. Gedurende een uitbraak van een ziekte die door muggen wordt overgedragen, zoals zika, maar ook malaria, wil je graag weten waar het tegelijkertijd vochtig en warm gaat zijn. De TAHMO weer-stations kunnen die informatie leveren.

   eWaterCycle

   Zodra je weet waar het vochtig en warm is, en dus waar muggen-plagen kunnen voorkomen, ben je te laat. Eigenlijk wil je voorspellen waar het vochtig en warm gaat zijn in de toekomst. Dan kan je preventie teams met anti-muggen-spul naar kritieke plekken sturen. Wat je hiervoor nodig heb is een goede weersvoorspelling die vertelt hoe warm het is en hoeveel regen er gaat vallen. Daarnaast heb je een water-systeem-voorspelling (ook wel hydrologisch model) nodig om uit te rekenen hoe nat de grond gaat zijn. Huidige hydrologische modellen rekenen met “pixels” van 100 bij 100 km: de natheid van de grond wordt gemiddeld over een gebied van 10.000 vierkante kilometer. Dat is prima als je grootschalige effecten van klimaatverandering voor de komende 100 jaar wil door-rekenen, maar is te grof als je voor de volgende week precies wil voorspellen waar de grond nat gaat zijn. In TU Delft onderzoek dat ik samen met Universiteit Utrecht en het Netherlands eScienceCenter doe hebben we het eWaterCycle voorspelling systeem gemaakt. eWaterCycle rekent met pixels van 10 bij 10 km, een flinke stap in de goede richting. eWaterCycle voorspelt:

   1. bodemvocht: de natheid van de toplaag van de aarde en dus de ideale plekken waar muggen voorkomen. En bodemvocht is ook erg belangrijk voor boeren.

   Zie deze, gedramatiseerde, video van 5 minuten over hoe we hopen dat eWaterCycle in de toekomst gebruikt wordt, met een hoofdrol voor bedenker van eWaterCycle en mijn promotor Nick van de Giesen: 

   https://www.youtube.com/watch?v=uYur0WmyuMk

   De beta-versie (nog niet af! geen landen evacueren!) van eWaterCycle staat op: forecast.ewatercycle.org.

   De verbinding

   Ik moet natuurlijk benadrukken dat water informatie alleen nooit genoeg gaat zijn om een door muggen veroorzaakte uitbraak van een gevaarlijke ziekte te bestrijden. Water informatie helpt muggen- en ziekte-experts zoals Bart Knols, en de mensen bij de World Health Organization (WHO) om, gecombineerd met hun kennis, de beste beslissingen te nemen om uitbraken te bevechten of te voorkomen. eWaterCycle voorspelt “slechts” waar de grond nat gaat zijn en dus muggen kunnen leven. Om die voorspellen te kunnen maken heeft eWaterCycle wel een goede weersvoorspelling nodig en goede metingen van de huidige natheid van de grond. Dat is precies de informatie die de TAHMO stations kunnen leveren. Samen helpen TAHMO en eWaterCycle boeren hun oogst te verbeteren, watermanagers overstromingen beter te voorspellen en de WHO om toekomstige uitbraken van ziektes zoals zika te bestrijden.

   Niet gek dat ik trots ben om onderdeel van dit onderzoek te zijn, toch?