/
  • PSV is kampioen. Dus zijn ze de beste. Omdat Cocu het team scherp hield. Omdat de Boer geen leiderschap toont. Omdat de Graafschap "los" kon ballen. Er zijn zo veel redenen als dat Nederland bondscoaches heeft. Al die verhalen: achteraf gepraat, nakaarten. Het is als uitleggen waarom iemand een zes op een dobbelsteen gooit. Want voetbal is een kansspel. Niet een eerlijk kansspel: PSV maakt bij de start van een seizoen meer kans op een titel dan de Graafschap. Maar toch: kansspel. Als het niet zo was, hadden we niet zo verrast geweest dat PSV kampioen werd, toch?

   Wat ik leuk vind aan sportverslaglegging is dat het zo vaak een voorbeeld is van de "eerlijke wereld"-illusie. Als we zien dat iemand geluk heeft1, hebben we de neiging verhalen te zoeken die rechtvaardigen waarom die persoon (club) geluk heeft: ze hebben er zo hard voor gewerkt. (De rest niet dan?).

   Daar praatte ik op 9 mei over bij Nieuws en Co op radio 1 met verslaggever Lara Rense en Mary Kok Willemsen, directeur van de Holland Football University. Het fragment is hier terug te luisteren:

   In deze video geeft John Greene een korte uitleg van de "eerlijke wereld"-illusie.

   https://www.youtube.com/watch?v=G9nYa7rQfpY

   Mijn mening over sportverslaggeving kort en bondig verwoord door Rundel Monroe (XKCD)

   XKCD 904

   1PSV wint omdat de Graafschap "zijn plicht" doet, dat is geluk, toch? Of heeft PSV gewonnen omdat Ajax heeft verzaakt? En zo ja: is dat dan de verdienste van PSV?