/
  • "Knotsgekke surprises voor iedereen" van mij met illustraties van Marten Hazelaar

   "Knotsgekke surprises voor iedereen" van mij met illustraties van Marten Hazelaar

   De afgelopen maanden was ik een mens met een missie: om zo veel mogelijk mensen aan het bouwen van een technische sinterklaas surprise te krijgen. Een sint surprise die niet alleen mooi is, maar iets doet: licht geeft, beweegt, geluid maakt, rookt. Technische sint surprises zijn, wat mij betreft, de beste introductie in techniek: je moet toch iets maken, maak het dan direct technisch. Door kinderen wat techniek toe te laten voegen aan surprises leren ze op jonge leeftijd hoe leuk het is zelf iets te maken dat "werkt".

   De gezellige drukte bij het Science Centre

   De gezellige drukte bij het Science Centre

   Om dat te bereiken

   • Heb ik met illustrator Marten Hazelaar het boek "knotsgekke surprises voor iedereen" gemaakt met 24 technische surprises die iedereen kan maken. Van een draak met gloeiende ogen tot een rokende stoomboot.
   • Stond ik afgelopen weekend in het Science Centre van de TU Delft met een team van experts in het "surprise lab" klaar om kinderen te helpen een technische surprise te maken. Daar zijn de mooiste, coolste, werkende surprises uitgekomen. Trillende game-controlers, werkende golfslagbaden, verlichte theaters: geweldig! Zie de foto's voor een kleine impressie.
   • Was ik op tv (het jeugdjournaal kwam langs, we zitten op 7:00 minuten in deze uitzending!), radio (BNR, radio 4, radio 5, Veronica) en in de krant (Volkskrant, AD, NRC) om overal aan te moedigen dit jaar techniek aan je surprise toe te voegen.

   Het was een achtbaan, die nu langzaam het station weer inrijdt. Voor mij zit het er bijna op, maar mogelijk begint het voor jullie nog. Wil je dit jaar echt de show stelen, maak dan een technische surprise! Ons boek is te krijgen in de betere (kinder)boekenwinkels1 en online binnen een dag op je deurmat.

   Wat mij rest is jullie veel succes en een heerlijk avondje te wensen.

   ...

   en natuurlijk een hele hoop mensen te bedanken die dit mogelijk gemaakt hebben:

   • de docenten van het Betakamp van de Populier in Den Haag. Als ik op hun kamp niet de tekeningen van Marten Hazelaar (die daar biologie-docent is) had gezien, had dit boek, met zijn mooie tekeningen, er nooit gekomen
   • Michael van der Meer en Michel van Baal van de TU Delft met wie ik samen het "surprise lab" in het science center bedacht en die essentieel waren in alles gereed krijgen.
   • De experts die ons hielpen bij het surprise lab: prof. Jeroen van Erp, , Pauline Maas, Geert Niermeijer, Astrid Poot, Kim Roelofs, Angela Stolwijk, Jonne Mila van de Wiel, Per Ivar Kloen en Marten Hazelaar!
   • De staf en de student assistenten van het Science Centre die zich uit de naad gewerkt hebben het hele weekend!
   • De mensen van Xander Uitgevers die mijn spelfouten en onregelmatige agenda wisten te beheersen zodat een boek op tijd af en in de winkels kwam

   en tot slot nog: dit deed ik niet omdat ik kids wil klaarstomen voor de TU Delft2. Of omdat de BV Nederland nou eenmaal techneuten nodig heeft3. Ik doe dit omdat ik vind dat iedereen met het plezier van maken in aanraking moet komen, om dan zelf te beslissen of je het leuk vindt of niet. Zoals ik blij ben dat ik Nederlandse literatuur op school heb gehad en nu af en toe geniet van een goed boek, hoop ik dat kinderen die een literaire studie gaan doen 's avonds thuis als hobby hun huis automatiseren: omdat ze als kind met techniek in aanraking kwamen en dat als leuke hobby zien.

   En nou allemaal lekker aan het maken!

   1Zoals In de Wolken in Voorburg of Kiekeboek in Haarlem!
   2We hebben er misschien wel te veel op dit moment gezien de numeris fixus bij vele studies...
   3Dat is wel belangrijk, maar hier dus niet mijn doel